Fiets afstellen

Bij de aankoop van zijn nieuwe karretje heeft Marcel eens goed uitgezocht welke maten er nu belangrijk zijn. Je huidige fiets kun je volgens deze regels beter afstellen dan misschien nu het geval is. Maar ook bij het kopen van het juiste frame kun je eerste je ideale maten bepalen. Volg de volgende 5 stappen.

1. Binnenbeenlengte bepalen

Binnenbeenlengte S

Meet met behulp van een waterpas de lengte van je binnenbeen. Schoenen uit en rug tegen de muur. Voeten iets uit elkaar (zoals je op de fiets zit).

 

2. Zithoogte bepalen

 

Zithoogte H

De zithoogte is de afstand tussen het midden van de trapas en de bovenkant van het zadel (middelpunt van het zitvlak). In feite bepaal je hieruit ook je framemaat, maar dat volgt later.

H = 0,89 × binnenbeenlengte

Bij de bepaling van factor 0,89 is uitgegaan van een pedaallengte van 172,5 mm, 10 mm pedaaldikte en 6 mm schoenzooldikte.

3. Zadelpositie

Zadelpositie

Na de bepaling van de zithoogte moet je de zadelpositie bepalen. Hiervoor moet eerst de positie van het schoenplaatje op je schoen correct zijn. Stelregel is dat de pedaal-as precies onder de bal van de voet zit.

Stelregel voor de juiste zadelpositie is de volgende: het zadel is op de juiste afstand als de onderkant knieschijf loodrecht boven de pedaal-as zit. Pedaal hiervoor horizontaal zetten (deze regel geldt niet voor triatleten).

4. Zitlengte

Zitlengte Z

De zitlengte is de afstand tussen het puntje van je zadel en het midden van je stuur. De zitlengte wordt bepaald door de lengte van je bovenlichaam en armlengte. Deze maat is heel belangrijk en bepaalt in feite welk frame je moet kopen. De framehoogte is dus niet allesbepalend, maar de framelengte wel. Framehoogte kun je (zeker met een sloping frame) beter met de hoogte van je zadelpen regelen. Let hiervoor op de geometrie van de aangeboden frames. Bij je huidige fiets kun je hiervoor met je stuurpen corrigeren.

Bepaal hiervoor de romplengte R en de armlengte A.

R: ga op een krukje tegen de muur zitten.Bekken en rug tegen de muur drukken en meet de lengte tussen krukje en het V-vormige plekje boven aan je borstbeen.

A: Arm losjes laten hangen. Meet afstand van schouderkop tot onderkant van gebalde vuist.

Vervolgens kies je uit de volgende opsomming de factor N:
zeer sportieve houding: N = 0,545;
sportieve houding: N = 0,535;
tourhouding: N = 0,525;

Bereken de zitlengte:
Z' = (R + A) × N - (zadellengte × 0,6)
(bijv. (60 + 70) × 0,535 - (27 × 0,6) = 53,35 cm)

Bepaal op basis hiervan je framelengte en/of stuurpenlengte (normaal is een stuurpenlengte van ca. 10 tot 14cm). Als je hier niet mee uitkomt is je frame eigenlijk te lang of te kort.

5. Stuurpen hoogte

De laatste stap is de hoogte van je stuurpen t.o.v. je zadel. Richtwaarden hiervoor zijn:

lichaamslengte (cm)
verschil tussen zadel en bovenkant pen (cm)
150 - 160
2-3
160 - 170
3-5
170 - 180
4-7
180 - 190
5-9
190 - 200
6-10

Alles is nog eens samengevat in de Excel spreadsheet die hier te downloaden is. Met dit spreadsheet kun je ook de framelengte bepalen.